“Aile dizimi” (Family Constellations) Alman psikoterapist (Bert) Anton Hellinger’in ortaya koyup geliştirdiği bir sistemdir.

Bert Hellinger sistemleştirdiği "Aile Dizimi" üzerine oldukça odaklanmıştır. Bu çalışmayı sistemleştirmek için bazı noktalara dikkat çekmiştir. Bu noktaları da "Kabul Etmenin Özgürlüğü" adlı kitapta şu ifadelerle belirtmiştir: 
 
* Bert Hellinger: "Sistemik aike terapisinde söz kousu olan, kişinin geniş aile çevresi içinde kendisinden önceki aile bireylerinin yaşam çizgilerine takılı kalıpkalmadığının, onların kaderiyle kilitlenip kilitlenmediklerinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu aile dizimi uygulamasıyla gün yüzüne çıkarılabilir. Olgu gün ışığıına çıkarıldığında kişi, "kitilenmesi"ni daha kolay çözebilir. (...)
 
 
Kilitlenme, ailede birisinin bilinçsizce kendisinden daha önceki bir bireyin yaşam çizgisini, kaderini yeniden üstlenip yaşaması demek. Sözgelimi, ailede bir çocuk başkalarına verildiğinde -kuşaklar çnce olmuş da olabilir bu - daha sonra birisi, verilen sanki kendisiymiş gibi davranacaktır. Kilitlenmiş olduğunu bilmeksizin bundan kurtulamayacaktır.
 
Çözüm yolu tersinden yürür. Verilen kişi oyuna katılır. Sözgelimi, aile diziminde yer alır.  Birden, dışarıda  bırakılan kişi, kendisiyle ödeşleşen için bir koruma haline gelir. Yeniden kabul ve değer gördüğünde sonraki kuşaklara karşı tavrı dostça olacaktır.
 
Aile dizimleri biraz dinsel bir uygulama içerir, şifa verici bir rütüeldir. Ama dışarıdan buna zorunlu bırakılan hiç kimse dizimin dinamiğine boyun eğmez. Bu nedenle son derece dikkatli olmak, bu süreçte son derece ihtiyatlı ve saygılı bir biçimde hareket etmek zorundayız."
 
 
(* Kaynak: B. Hellinger, Kabul Etmenin özgürlüğü, s.7-16)