Çanakkale Aile Dizimi Çalışması

Aile dizimi terapisi, Türkiye'de de giderek daha fazla şehirde uygulanmaktadır. Çanakkale ilinde de, özellikle son dönemlerde aile dizimi terapisi çalışmalarına ilgi artmıştır.

Aile dizimi terapisi son yıllarda giderek daha popüler hale gelen bir psikoterapi yöntemlerinden birisi haline gelmiştir. Terapide, aile üyeleri arasındaki bağlar, ilişkiler ve geçmişte yaşanan deneyimler ele alınarak, aile üyelerinin birbirleriyle olan bağlarını ve geçmişteki deneyimlerini anlamalarına ve olası problemleri çözmelerine yardımcı olunması amaçlanmaktadır.

Aile dizimi terapisi, genellikle grup seansları şeklinde yapılır ve katılımcılar birbirleriyle etkileşime girerek aileleri ve ilişkileri hakkında farkındalık kazanırlar. Terapinin amacı, aile üyelerinin birbirleriyle olan bağlarını güçlendirmek ve olası problemleri çözmelerine yardımcı olmaktır. Örneğin;  kişi annesiyle yeterince güçlü bir bağ kuramamıştır ve bunun sebeplerini öğrenmek ister ve çalışmada annesi ile olan ilişkisine odaklanılarak annesini rol olan katılımcıyla daha derinlemesine bir çalışma yapılır. Böylece annenin neden kızıyla güçlü bir bağ kuramadığını anlamak üzerine sorular sorularak meselenin köküne inilerek asıl meselenin nereden ve kimden kaynaklandığı bulunmaya çalışılır. Bu süreci dışarıdan izleyen kişi de çalışma sayesinde sorularının cevaplarını alırken büyük bir farkındalık yaşar.

Aile dizimi terapisi, çeşitli problemlerle başa çıkmak için kullanılan ve çok farklı konulara çalışılabilen spiritüel bir çalışmadır. Bunlar arasında aile içi çatışmalar, kaygı, depresyon, bağımlılık, korkular, tanımlayamadığı duygular ve yas süreci gibi konular yer alır.

Terapinin etkili olması için, katılımcıların açık fikirli ve istekli olmaları da oldukça önemlidir. Çalışma aynı zamanda sorunla bir yüzleşme olarak düşünülebilir. Yeterince yüzleşmeye açık olunmayan durumlarda kişiyi olumsuz etkilemesi de söz konusu. Bu nedenle çalışma yapacak kişilerin çözüm odaklı, özeleştiri yapan ve her şeyi duymaya, görmeye hazır bir psikolojide olmaları oldukça önemlidir.

Aile dizimi terapisi, Türkiye'de de giderek daha fazla şehirde uygulanmaktadır. Çanakkale ilinde de, özellikle son dönemlerde aile dizimi terapisi çalışmalarına ilgi artmıştır. Deniz kıyısında yer alan şehirlerin iç kesimlere nazaran daha geniş bir bakış açısına sahip olduğu düşünülürse Çanakkale insanlarının da bu terapiye olumlu yaklaştıklarını ve istekli olduklarını söyleyebiliriz.

Sonuç olarak, aile dizimi terapisi, aileler arasındaki bağları güçlendirmek ve olası problemleri çözmek için etkili bir yöntemdir. Özellikle, Türk toplumundaki aile yapısı ve kültürel faktörlere uygun olarak uyarlanan aile dizimi terapisi, ilimizde de giderek daha fazla uygulanmaktadır. “Çanakkale Aile Dizimi Terapisi” ile ailelerin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olacağımıza ve gelecek nesillere daha pozitif bir bakış açısı ve daha pozitif inançlara dayalı gen aktarımı yapılacağına inanıyoruz.