Ho'oponopono Tekniği Nedir?

"Aradığımız ve deneyimlediğimiz her şey - her şey - içimizde. Herhangi bir şeyi değiştirmek istiyorsak bunu içimizde yapmalıyız, dışımızda değil. Asıl konu, mutlak sorumluluktur. Suçlanacak kimse yoktur. Hepsi bizimle ilgilidir."

 
Ho'oponopono tekniği son zamanlarda çok karşımıza çıkan 4 cümleden ibaret... Aslında özü bu 4 cümle olsa da derinliği çok fazla olan bir anlayışa sahip ve bu anlayışı kazanmak o kadar da basit birşey değil. Ben bu tekniği Joe Vitale'in kitabı "Zero Limit"  ten öğrenmiştim. Oldukça akıcı ve güzel olan bu  kitap Joe Vitale'in tekniği öğrendiği terapist Dr. Hew Len ile tanışmasını da içeriyor.
 
Joe Vitale'in Dr. Hew Len ile tanışmasını ve bu tekniğin detaylarını anlattığı bu kitap okuduğumda beni de çok etkilemişti. Ho'oponopono tekniğini anlamak gerçekten zor bir şeydi. Çünkü hayatınızın bütün sorumluluğunu alma fikri herkesi olduğu kadar beni de zorlamıştı. Sindirmek, anlamak gerçekten zaman aldı. Ne kadar içselleştirip hayatıma alabildim bilmiyorum ama bunun için gerçekten çaba sarfettiğimi söyleyebilirim. 
 
Kitaptan önemli bir alıntıyla devam etmek istiyorum yazıma... 
 
Dr. Hew Len: "Aradığımız ve deneyimlediğimiz her şey - her şey - içimizde. Herhangi bir şeyi değiştirmek istiyorsak bunu içimizde yapmalıyız, dışımızda değil. Asıl konu, mutlak sorumluluktur. Suçlanacak kimse yoktur. Hepsi bizimle ilgilidir."
 
Kitabın yazarının iletişime geçip tekniği öğrendiği Dr. Hew Len kimdir ona göz atalım: 
 
 
Doktorasını Iowa Üniversitesi’nde yapan Dr. Ihaleakala Hew Len, uzun yıllar Havai Devlet Hastanesi’nin suç işleyen akıl hastaları ile ilgilenen adli biriminde uzman psikolog olarak çalışmış bir terapisttir. Hastalarıyla elde ettiği mucizevî sonuçlar çok ilgi çekmiştir. Öyle ki kullandığı teknik sayesinde zamanla yatan hastaların tümü taburcu edilmiş, sonunda 4 yıl içinde birim kapatılmıştır. Dr. Hew Len, kullandığı bu yöntemi, 1982 Kasım’ından beri güncelleştirilmiş Ho’oponopono uygulaması yapan Morrnah Nalamaku Simeona adında yerli bir şifacıdan öğrenmiştir. 
 
Yerlilerin ruhsal kültürlerinin oldukça üst düzey olduğunu genel olarak biliyoruz. Çok şükür ki hala bilge ve şifacı olan yerliler hala yaşıyor dünyada. Asırların bir birikimi olan bu bilgeliğin insanlara öğretilmesini oldukça değerli buluyorum. Modern dediğimiz dünya teknoloji ve içi boş bir tüketim alışkanlığına doğru ilerlerken gerçek özümüzü anlayıp geliştirebileceğimiz değerli bilgilerin daha çok farkındayız artık. "Ne olmadığımızı bilirsek, ne olduğumuzu buluruz." Biz insanlar olarak içi boş, somut ve sadece dünyasal olmanın ötesinde ruhsal, yaratıcı ve anlamlı varlıklarız. Bunun farkında olmamız gerçekten çok önemli. 
 
"Ho'oponopono Tanrısal düşüncelerin, kelimelerin, faaliyetlerin ve hareketlerin etkisiyle içinizdeki zehirli enerjilerin temizlenme sürecidir. Basitçe ifade etmek gerekirse Ho'oponopono "doğrusunu yap" ya da "bir hatayı düzelt" demektir. Eski Hawaiililere göre, hatalar geçmişin acı veren anılarıyla zehirlenen düşünceler yüzünden ortaya çıkar. Ho'oponopono, dengesizliğe ve hastalığa neden olan bu  acı veren düşüncelerin ya da  hataların enerjisini ortadan kaldırmanın bir yoludur."
 
Değerli bilgiler mutlaka doğru zaman geldiğinde arayan kişilere görünür hale gelir. Bilinç seviyemiz yükseldikçe bir üst boyuttaki bilgileri almaya da hak kazanır hale geliriz. Dolayısıyla bilincimize uygun bilgiler de karşımıza çıkar ve fark edilmeyi bekler. Zaten arayış içindeysek bilgiyi hemen fark ederiz. Eğer henüz hazır değilsek, hayat fark etmemiz için farklı yollarla bize işaretlerini gönderir.  Biz görene kadar da işaretler akmaya devam eder. Fark etmek de bir aşama ama asıl önemli olan bilgiyi idrak edip hayatımıza adapte edebilmek ve içselleştirebilmektir.
 
Şimdi Dr. Hew Len ve kendi oluşturduğu sisteme göz atalım: Ho'oponopono ile Self I-Dentity