Öğrenci Koçluğu Nedir?

Öğrenci Koçluğu; koç vasfını üstlenen kişi ile öğrenci arasında karşılıklı güven ve gönüllülük üzerine inşa edilen, planlı bir gelişim ilişkisi ve bir iş birliği modelidir.

Öğrenci koçluğu sistemi; öğrencinin okul yaşamı aile yaşamı ve sosyal yaşamını olumlu yönde etkileyen, güven ve gizlilik esasına dayanan bir süreçtir. 

Öğrenci koçluğu sürecinde öğrenci kendisini daha iyi tanır, yeteneklerini ve potansiyelini keşfeder ve hatalarından deneyimler çıkarır, yeterliliklerini artırır ve özgüvenini yükseltir.

Koçluk sisteminin uygulandığı durumlarda, ders başarısının yükseldiği, bireyin ailesiyle ve çevresiyle ilişkilerinin güçlendiği ve disiplin problemlerinin önemli oranda azaldığı gözlenmiştir.

Öğrenci koçluğu, öğrenciye odaklanarak öğrenci ve aile ile işbirliği içinde olunan ve öğrenciyi motive eden bir koçluk modelidir. Bu süreçte çalışma programı oluşturulur, çalışma ortamı düzenlenirr, öğrencinin sorunlarıyla ilgilenilir. Öğrencinin okulu ile iletişim halinde olunarak öğrencinin ders başarısı ve sosyal ilişkileri de takip edilir.

 

Sürecin işleyişi özetle şöyle ifade edilebilir:

1- Eğitim koçu sorular yoluyla çğrencinin kendi doğrusunu bulmasını sağlar.

2- Öğrenci sorumluluklarıyla ilgili nasıl davranacağı konusunda çaba gösterir.

3- Eğitim koçu sürece geribildirim verir ve tekrar gözden geçirerek öğrenciyi sorumlulukları ve hedefleri konusunda rehberlik eder.

 

Süreç içinde öğrencinin yaşamıyla ilgili önemli sorularına yanıt aranır. Bu sorulardan başlıcaları şunlardır:

  • Ben ne istiyorum?
  • Ben neler yapabilirim?
  • Ben neleri yapmaktan hoşlanırım?
  • Ben nerede olmak istiyorum?